2011 PrieSTORY

Galéria 23 percent, Záhorská Bystrica, kurátorka/text: Petra Ševčíková

Výstava autorky, zaoberajúcej sa mäkkou sochou a jej možnosťami, rozvíja svoje príbehy v architektonickom náhľade obývaných miestností.

Deväť zmenšených modelov izieb-stien tvoria skladačky z odevných strihov, sú to časti, ako napríklad rukáv, sukňa alebo predná či zadná strana blúzky, saka. Priestor vznikajúci ich zošitím do takmer uzavretých tvarov komunikuje s typickou snovosťou autorkiných doterajších prác. (Biele miesto, 2010; Moja izba, 2006)

Rezonuje v nich najmä odkaz na osobnú pamäť, ktorá sa objavuje v drobných doplnkoch vyšitých vo vnútri. V objektoch–izbách sa nachádzajú predmety každodennosti, typicky banálne okrášľujúce doplnky na zútulnenie domácnosti. Sú to opäť biele miesta, biele izby, s presakujúcimi - vyšitými kontúrami predmetov i presahov osobných videní (oblaky).

Vnímanie priestoru samotného modelu je obojstranné - keď to, čo je vo vnútri, vidieť i z vonkajšej strany. Možno to chápať ako hru, ale taktiež ako vyjadrenie celkovej „lability“ osobného životného priestoru. Privátny priestor, do ktorého sa „obliekame“, aby sme boli chránení, zahalení v mäkkom odeve, relatívne skrytí a v bezpečí. Otázka či v „milých“ modeloch vidieť túto všitú labilitu priestoru je nenásilne ponechaná na diváka...