2012 BBB

Galéria ČIN ČIN, Bratislava, kurátorka/text: Petra Ševčíková

„BBB“ ako názov výstavy je jednoduchou a vtipnou skratkou, malým návodom k rozpamätávaniu nielen na mestá začínajúce sa písmenom B (Benátky, Brusel, Bratislava). V poradí abecedy  je písmeno B - druhé, rovnako ako pamäť, ktorú predchádza skúsenosť, zážitok, vnem. Niekde medzi A a B by teda mala byť autorkina schopnosť transformácie videného a zažitého, ktorá napokon vyústi do „konečného“ bodu B, ktorý v tomto prípade môže byť považovaný za cieľ (výsledok) cesty – a to hneď tri krát J.

Výstavu tvorí kolekcia obrazov na papieri, textilné obrazy – objekty, séria rôzno –formátových objektov so špecifickými zlatými rámami a napokon objekty vankúše a čoko- brošne. 

Práca s textilnými materiálmi výlučne bielych polopriesvitných farieb či na papieri  je slovami Miry Podmanickej odkazom na pojem „tabula rasa“. Biely materiál zachytáva všetky odtiene a tiene, odráža a reflektuje všetky farby s najvyššou citlivosťou. 

Mäkké objekty a obojstranné obrazy s aplikáciou výšivky navodzujú dojem dekoratívnosti, ale len v prvom pláne. Výšivka je v prevedení Miry Podmanickej skôr niťovou kresbou, neslúži ako dekorácia, ani sa nesnaží tento dojem navodiť, ale rovnako ako skica odkazuje k záznamu a zdôrazňuje jeho expresivitu a efemérnosť momentu. Toto zdôraznenie skicovitosti pomocou stroja a farebných nití je u nás ojedinelé, hoci viacero autoriek  (napr. V.  Žáková,  E. Vargová) sa venuje feminínemu vyjadrovaniu cez typicky ženské dekorovanie. 

 Autorka sa vo svojich prácach sústredí na momenty, ktoré sa strácajú, zachytáva svoju osobnú časť spomienok na mestá, to čo z nich zostalo, na vzťahy, rozhovory – texty, zobrazuje  ako fragmenty a zostrihané útržky, preseknuté nite, neukončené tvary. Stopy. Preto aj uprednostňuje materiály a techniky asociujúce pominuteľnosť:  koláž a vrstvenie - prekrývanie látok , vrstvenie textu – písma až po využitie slepotlače na papieri. Kompozície miestami vytvárajú dojem emotívneho pretlaku inde rezonuje prázdno a akési „useknuté“ ticho.

Autorkine dlhodobé témy osobnej pamäte (Biele miesto 2010, PrieSTORY 2011) a archivácie dopĺňa zmyslom pre hru a skratku, kde svoju úlohu zohráva snívanie v čase...